Reading Time: 3 minutes

Als je als jonge student alleen naar het buitenland gaat, denk je niet meteen aan manieren om je daar gelukkig te voelen. Toch is dat heel belangrijk.

Soms krijg je als Nederlandse student in het buitenland een ware cultuurshock. De Nederlandse culturele normen en waarden kunnen in een andere cultuur namelijk heel anders gewaardeerd worden. De meest bekende is wel de Nederlandse “directheid”. Je bent gewend in Nederland alles snel te regelen, zonder poespas. In andere culturen komt die directheid soms heel onbeleefd over, met alle negatieve gevolgen van dien.

Andere manieren om je mening te geven

Wil je je als student dus een beetje happy voelen, dan is het van belang je te verdiepen in de culturele normen en waarden van het nieuwe land en je ervan bewust te zijn dat er ook andere manieren zijn om je mening over te brengen.

Arrogant

Andere Nederlandse culturele normen en waarden die tot negatieve ervaringen kunnen leiden zijn bijvoorbeeld het Nederlandse “individualisme”, oftewel het geloof dat iedereen de baas is over zijn eigen leven, wat in andere culturen als heel kortzichtig kan overkomen en het Nederlandse geloof in “egalitarisme”, oftewel het geloof dat alle mensen in moreel opzicht gelijk zijn. Dit laatste kan in andere culturen als heel arrogant overkomen.

Door je bewust te zijn van hoe jouw culturele normen en waarden je gedrag beïnvloeden kun je meer open staan voor het begrijpen van culturele conflicten. Door je van te voren te informeren over de normen en waarden van de cultuur van het land waar je naar toe gaat kun je flink wat negatieve ervaringen voorkomen of verzachten. Er is bovendien ook een manier om een brug te slaan naar positieve ervaringen, gebaseerd op cultuurverschillen.

Cultuurverschil als positieve ervaring

Mensen kunnen zich langdurig gelukkig voelen door een betekenisvol leven te leven, door ergens bij te horen en een positieve bijdrage te leveren. Vertaald naar studenten kan het dus heel belangrijk zijn om bewust tijd te besteden aan het aansluiten bij voor hem/haar betekenisvolle verenigingen, sociale groepen, etc.

Op die manier kun je een voor jou persoonlijk vervullende rol spelen en een gevoel van erbij te horen krijgen. Cultuurverschillen treden dan naar de achtergrond omdat de verenigingen en sociale groepen hun eigen cultuur hebben en als het goed is open staan voor nieuwelingen met een frisse inbreng.

Aansluiting

Ik heb zelf een kleine enquête gehouden onder Nederlandse studenten in het buitenland. Een typische reactie was: “Ik voelde me snel moe omdat ik aldoor Engels moest spreken en tegelijkertijd moest wennen aan een nieuw land, nieuw onderwijssysteem, nieuw huis en nieuwe mensen.“

Maar mijn nieuwsgierigheid naar de nieuwe cultuur, de nieuwe omgeving en de nieuwe mensen heeft mij altijd op de been gehouden. Mijn instelling was om me aan te sluiten, omdat ik het als een verrijkende ervaring zag.“

Tegenstrijdige emoties

Hoop, optimisme en zelfredzaamheid zijn kwaliteiten die direct verband houden met het vinden en vasthouden van geluk in het leven. Vertrek naar het buitenland is bij uitstek een activiteit waarbij deze kwaliteiten aangesproken worden en ook soms tot de limiet getest worden. Een fantastische kans dus om deze kwaliteiten te ontwikkelen. Wees eerlijk over je emoties en gevoelens en sta jezelf toe om er tegenstrijdige emoties over te hebben.

Niet ontkennen

Door je emoties bestaansrecht te geven in dit proces ben je sterker en beter zelfredzaam dan wanneer je ze ontkent, want dat lijdt op de lange duur tot problemen en wanhoop. Je aanpassen aan een nieuwe cultuur en integreren kost tijd en het is belangrijk om een goed deel van de tijd die je hebt actief te gebruiken om hiermee bezig te zijn.

Hoe meer je het gevoel hebt dat je hier zelf actief aan bijdraagt, hoe meer hoop en optimisme je zult ervaren. Verwacht niet dat alles soepel zal verlopen, want dit is zelden het geval. Voor ons allemaal geldt dat we een aantal maanden nodig zullen hebben om ons thuis te gaan voelen.

Ontdek het leven en de wereld

In de wijze woorden van een jonge studente: “De sleutel tot een succesvol leven in het buitenland, is je draai te vinden door je aan te passen en dingen te zoeken waardoor je je prettig voelt. Net zoals je dat deed in je eigen land, in dit nieuwe land op een nieuwe manier. Dit leidt tot een enorme emotionele omwenteling, een toename in je gevoel van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Het geeft je een nieuw respect voor de mensheid en de intense wens om het leven en de wereld te ontdekken.”

Tot slot nog een handige site voor studenten: glimpse.org

Dit is een site waar studenten hun internationale ervaringen kunnen delen, ze hebben ook een Facebook fanclub.