Путин обеща край на войната, ако Украйна изпълни две условия

Руският президент Владимир Путин формулира условията си за мирни преговори с Украйна. По думите му предложението не е за временно примирие, а за пълно прекратяване на войната. Изявлението му незабавно предизвика реакции.

Руският президент Владимир Путин формулира условията си за мирни преговори с Украйна. Русия е готова да прекрати сраженията в Украйна и да започне преговори, ако украинските въоръжени сили се изтеглят от четирите източни области, които вече са анексирани от правителството в Москва – Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, заяви Путин.

„Незабавно, в същата минута“

Украйна трябва също така да се откаже от усилията си да се присъедини към НАТО, добави руският президент и заяви, че предложението не е за временно примирие, а за пълно и окончателно прекратяване на войната.

„Неутрален, необвързан и безядрен статут за Украйна, нейната демилитаризация и денацификация“ – така Путин формулира „принципната позиция“ на Русия. „Веднага щом Киев заяви, че е готов на такова решение и започне реално изтегляне на войските от тези региони, както и официално уведоми за отказ от плановете за присъединяване към НАТО – заповедта за прекратяване на огъня и започване на преговори ще последва от наша страна незабавно, в същата минута“, каза Путин.

Украйна отхвърля предложението на Путин

Междувременно бе съобщено, че Украйна отхвърля условията на руския президент Владимир Путин за провеждане на мирни преговори.

В кулоарите на срещата на Г-7 украинският президент Володимир Зеленски заяви, че формулираните от Путин условия за прекратяване на войната срещу Украйна представляват ултиматум. На това не трябва да се вярва, подчерта украинският президент и добави, че Путин няма да спре военната си офанзива в Украйна, дори ако исканията му бъдат изпълнени.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба нарече на свой ред изявленията на Путин „абсурдни“. Целта му е да заблуди международната общност, заяви още той.

Не съществува възможност за намиране на компромис между изявлението на Путин и позицията на Украйна, заяви пред агенция Ройтерс съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Предложението на Путин е равносилно на това Украйна да признае поражението си и да се откаже от суверенитета си, каза още Подоляк и добави, че това е опит за определяне на дневния ред един ден преди конференцията в Швейцария, където през уикенда се събират високопоставени представители, за да проучат възможностите за постигане на мир.

„Путин не е в позицията да диктува на Украйна“

Реакция дойде и от САЩ. Путин не може да поставя такива искания на Украйна, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел. „Той не е в позицията да диктува на Украйна какво трябва да направи за постигането на мир“, каза той.